Dobre rady i przepisy

IDEALNE GOFRY Z POLSKIEJ GOFROWNICY!

Chrupiące na zewnątrz, puszyste w środku? Mowa oczywiście o gofrach z gofrownic DEZAL, które wypiekają wspaniałe, rumiane gofry. To rarytas uwielbiany przez dzieci i dorosłych, polecamy więc nasze maszynki do gofrów jako nieodzowny element wyposażenia kuchni. Posiadanie gofrownicy pozwoli nam na wypiek dowolnej ilości złocistego smakołyku o dowolnej porze dnia i roku. Gofry z dodatkiem cukru pudru, bitej śmietany, owoców z pewnością umilą zwykły dzień lub będą kulinarnym przebojem w trakcie spotkań w gronie rodziny i znajomych. Najczęściej przyrządza się je na słodko, ale wielu zwolenników mają również zaskakujące oryginalnym smakiem gofry wytrawne. Pomysły i receptury na doskonałe gofry z wykorzystaniem gofrownic DEZAL przedstawiamy poniżej.

 

PRZEPISY:

  • Gofry

Składniki:

- 2 jaja

- 1/3 szklanki oleju

- 2 szklanki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/4 szklanki wody

- 2 szklanki mleka

- cukier wanilinowy

- 2 łyżki cukru

- odrobinę soli

Wykonanie:

Oddzielamy białka od żółtek - żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy wodę, mleko i olej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywno z odrobiną soli i wszystko razem mieszamy bardzo delikatnie.

 

  • Gofry klasyczne

Składniki:

- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

- 2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu

- 2 jajka

- 1/2 szklanki oleju roślinnego

- 1 i 1/3 szklanki mleka

- cukier wanilinowy

Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko razem wymieszać a następnie dodać żółtka, olej oraz mleko. Zmiksować na gładką masę. Do ciasta dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników.

 

  • Sos truskawkowy

Składniki:

- 10 dużych truskawek

- 3 łyżki cukru

- 1 łyżeczka soku z cytryny lub 1 łyżka cukru wanilinowego

Wykonanie:

Truskawki pokroić i włożyć do rondelka, dodać cukier, gotować około 3-4 minuty mieszając drewnianą łyżką. Pod koniec dodać sok z cytryny lub cukier wanilinowy. Na koniec zmiksować blenderem,

 

  • Gofry dla dzieci

Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej

- 2 szklanki mleka

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżka cukru wanilinowego

- szczypta soli

- 2 jajka

- 1/2 kostki roztopionego masła

Wykonanie:

Połaczyć wszystkie suche składniki, dodajemy mleko, roztopione masło i żółtka. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę. Łączymy z ciastem aż się połączy.

Jeśli dziecko jest uczulone na mleko krowie można je zastąpić mlekiem kokosowym lub migdałowym.

 

 

  • Gofry bezglutenowe

Składniki:

- 50 g mąki ziemniaczanej + 50 g mąki ryżowej + 50 g mąki kukurydzianej

- szczypta soli

- ziarenka wyłuskane z połowy wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego

- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżka cukru

- 50 g roztopionego masła

- 2 jajka

- 250 ml mleka (1 szklanka)

Wykonanie:

Mąki wsypać do miski, dodać sól, wanilię, proszek do pieczenia, cukier i wymieszać. dodać roztopione masło, żółtka oraz mleko. Zmiksować na gładką masę. Odstawić na 30 min. W międzyczasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka na sztywną pianę. Dodać pianę do masy delikatnie mieszając. Smażyć gofry około 2,5 do 3 minut.

 

  • Gofry dietetyczne - świetne na odchudzanie

Składniki:

- 1 szklanka mąki pszennej razowej

- 1/2 szklanki siemienia lnianego

- 1/2 szklanki kiełków pszenicy

- 1/4 szklanki startych jabłek

- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 jajka

- 1 i 1/2 szklanki wody

- szczypta soli

Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać siemię, kiełki i proszek, białka ubić z solą dodać do nich wodę i mus z jabłek. Wszystko razem wymieszać i dodać do miski z mąką. Mieszać do uzyskania jednolitej masy.

 

  • Gofry - dieta proteinowa

Składniki:

- 150 g owsianych otrąb

- 2 łyżki otrąb pszennych

- 1 szklanka jogurtu naturalnego

- 2 jajka

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 łyżki oleju parafinowego

Wykonanie:

otręby zmielić, wymieszać wszystkie składniki. Na koniec dodać ubite białka. Gofry piec około 4-5 min.

 

 

  • Gofry czosnkowe - świetnie oczyszczają organizm

Składniki:

- 5 gałązek bazylii

- 6 ząbków czosnku

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- 1 szklanka jogurtu naturalnego

- 2 jajka

- 1 szklanka mąki pszennej razowej

- szczypta soli (do piany z białek)

Wykonanie:

Czosnek drobno pokroić i połączyć z oliwą - tworząc oliwę czosnkową, utrzeć jajka z oliwą czosnkową, dodać mąkę, jogurt, sól i skrojoną bazylię. Wszystko razem wymieszać. Ciasto wylewamy na rozgrzaną gofrownicę i piec ok 5 min.

 

 

  • Tosty angielskie

Składniki:

- 200g żółtego sera

- 2 jajka

- mieszanka pokrojonych papryk

- 8 kromek chleba podsmarowanego masłem lub margaryną

- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Połączyć starty ser z jajkami i przyprawić. Umieścić 4 kromki chleba posmarowanego masłem od spodu, na rozgrzanej płycie tostera. Uformować zagłębienie w chlebie za pomocą grzbietu łyżki. Następnie ostrożnie nalać mieszankę sera z jajkiem i dodać do tego paprykę. Tak przygotowane kromki przykryć pozostałymi posmarowanymi masłem na wierzchu.

Zamknąć pokrywę opiekacza i piec ok 3 min.

 

  • Chińskie zawijańce

Składniki:

- 1 łyżka stołowa oleju

- 3 małe drobno posiekane cebule

- 1 mała starta marchewka

- 2 łyżeczki sosu sojowego

- 280g osuszonego zielonego groszku z puszki

- 100g krewetek

- 8 kromek chleba tostowego

Wykonanie:

Lekko podsmażyć cebulę na rozgrzanym oleju, dodać do tego startą marchew. Smażyć około 2 min. Następnie dodać sos sojowy, groszek i krewetki. zdjąć patelnie z ognia. Usunąć skórkę z chleba i rozwałkować kromkę aby była cienka. Posmarować stopionym masłem. odwrócić kromki masłem do dołu i na każdą z nich położyć przygotowany fars. Na końcu zwinąć każdą kromkę w rulon. Umieścić zawijańce w opiekaczu ukośnie i piec ok 2-3 min do uzyskania złocistego koloru. podawać z sałatką.

 

  • Tosty jabłkowo-rodzynkowe

Składniki:

- 450g posiekanych jabłek

- 25g masła

- 50g rodzynek lub owoców kandyzowanych

- 1 łyżka soku z cytryny

- 1 łyżeczka cynamonu

- 6 łyżek wody

- 2 łyżki cukru

- 16 kromek chleba tostowego

Do roztopionego masła dodać jabłka, rodzynki, cukier, cynamon i wodę. Gotować mieszając do momentu zmięknięcia jabłek. Dodać sok z cytryny. umieścić kromki chleba (każda posmarowana masłem od spodu) w rozgrzanym opiekaczu. Na każdą z nich położyć nadzienie i przykryć pozostałymi kromkami chleba (układając je stroną posmarowaną na zewnątrz).

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl